Acasa
Servicii
world.gif
Termenul de haloterapie provine din limba greacă unde cuvântul halos înseamnă sare. Haloterapia foloseste particule foarte mici de sare naturală pulverizată sub formă de aerosoli, pentru tratamentul afectiunilor tractului respirator si nu numai - vezi pe pagina de recomandari. Haloterapia reproduce totalitatea conditiilor climatice folosite în ocnele de sare. De aici apare si originea cuvântului speleoterapie care în limba greacă semnifică “pesteră”, unde se practica tratamentul pentru căile respiratorii încă din secolele trecute.
Acest tip de tratament a stat la baza recomandărilor medicilor de a efectua sedinte de terapie în ocnele de sare si au devenit din ce în ce mai dese datorită rezultatelor rapide.
Distanta mare pe care cei ce prezintă deficiente ale căilor respiratorii trebuie să o parcurgă până la salinele naturale, a cheltuielilor mari pe care acestia trebuie să le facă, dar si a diferentelor microclimaterice, adică de umiditate, presiune si temperatură din ocnele naturale , toate acestea au determinat cercetătorii să inventeze diferite aparate, care să ofere beneficiile microclimatului din ocnele de sare, dar să fie accesibile tuturor. Primul tip de aparatură a fost folosit de către Agentia Spatială din URSS.
Este posibil ca minerii în general si alti cercetători să fi stiut despre efectele benefice ale sănătătii în conditiile microclimatului din minele de sare, timp de secole înainte ca acestea să fi fost descrise într-o carte publicată de un medic polonez în 1843. De atunci, practica de aducere a pacientilor cu boli ale aparatului respirator, jos în minele de sare pentru cure, treptat s-a răspândit în întreaga Europă de Est, si a devenit un standard facil de tratament balnear acolo, sub pământ. Prin însăsi natura sa, speleoterapia rezistă în normele stiintifice. De vindecarea raportată si de efectele revigorante, din microclimatul minelor de sare sunt atribuite variabil microparticulele de sare ce plutesc în aer, cu temperatura relativă, umiditatea, absenta aproape totală a agentilor patogeni si alergeni precum si efectele mineralizante ale sării. Dar este dificil de determinat influenta relativă a acestor factori, si probabil că există o sinergie. În plus, fiecare camera din fiecare mina are un microclimat distinct.
Efectuarea studiilor clinice, în astfel de conditii nu este usoară. Des speleoterapia a fost combinată si cu alte modalităti de vindecare. De asemenea, face o cerere mare de timp pentru pacienti. Minele nu sunt convenabil situate pentru majoritatea oamenilor. Costul total este destul de semnificativ. Stabilirea unei doze specifice si urmărirea efecteleor pe termen lung ale speleoterapiei s-au dovedit evazive. Cu toate acestea, diferite rapoarte din studiile clinice si rezultatele favorabile pentru multi pacienti individuali au condus la o atentie tot mai mare stiintifică si o urmărire amănuntită a speleoterapiei ( a se vedea Horvath, 1986). Ei, de asemenea, au dat sovieticilor (acum rusi), agentiilor de spatiu ideea de a dezvolta dispozitive de optimizare a microclimatelor pentru cosmonauti, care să le reproducă pe cele din minele de sare. Cele mai multe dintre aceste lucrări au fost făcute în Sankt-Petersburg, care ocupă acum locul de lider a companiilor de Halo Terapii rusesti, Aeromed Ltd, si Arsenal Design Bureau, care lucrează îndeaproape cu sarea si mineralele compozite.
Aerosolii de sare pătrund în organism prin cavitatea nazală, cavitatea bucală, circulând pe epiglotă, glotă, trahee, plămân, bronhii si bronhiole dezinfectând si curătând mucoasele.În camera Halo, fiecare respiratie înseamnă, poate, un medicament în minus. Terapia este recomandată si persoanelor sănătoase, care vor să prevină boala. Sedintele sunt recomandate si persoanelor care lucrează în medii toxice, celor care vor să înlăture efectele nocive ale poluării si stresului, precum si fumătorilor care vor să renunte la viciu.
Pentru persoanele sănătoase sau aparent sănătoase, o expunere a organismului la atmosfera salina circa 30 minute pe zi , pentru obtinerea rezultatelor de preventie si mineralizare a organismului, timp de 12-18 zile o cură, care poate fi repetată ciclic la circa 1 lună sau ori de câte ori este necesară pentru tratarea de răceli usoare (tratament complementar);pentru asmatici între 30 si 45 min/zi , timp de 12 zile , depinzând de gradul de manifestare a bolii ; pentru diverse boli respiratorii, între 45 de minute si 1 oră si jumătate/zi timp de 14-21 zile / cură, care poate fi repetată ciclic ori de câte ori este nevoie, depinzând de gradul de manifestare a acestora ; în curele preventive , între 30 – 45 min si între 45 de minute si 1 oră si jumătate / zi , timp de 14 – 21 zile mai ales în perioadele de schimbare a anotimpurilor , când organismele sunt predispuse la îmbolnăviri ;
în curele de remineralizare a organismului , în curele de întretinere, în curele de relaxare, în curele de refacere, în curele de preventie, etc. între 30 – 45 min / zi timp de 12 zile
album1001001.gif